Een persoonlijk merk ontwikkelen klinkt best ongemakkelijk! Je wilt jezelf profileren, maar weet niet hoe. Eigenlijk wil je jezelf helemaal niet profileren, maar het moet omdat je een baan zoekt of klanten wilt werven. Bovendien is het mode en lijkt iedereen het te doen. Kortom: je hebt er  heel veel of juist heel weinig zin in. Bovendien weet je eigenlijk niet goed hoe je het moet aanpakken. Hoe ontwikkel je eigenlijk een Personal Brand?  Feitelijk draait het om drie vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? In dit blog help ik je deze vragen stap voor stap te beantwoorden.  Ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft.

Ontdek wie je bent

Vaak is er een rode draad in je leven. Als kind was altijd met iets bezig. Je speelde bijvoorbeeld eindeloos buiten in het bos, zorgde vol overgave voor de hond van de buren,  organiseerde enthousiast een  voetbaltoernooitje met al je vriendjes of  was uren bezig met het verzinnen van verhaaltjes die je zorgvuldig opschreef in een schrift. Een bekende ontwerper vertelde in een interview dat hij als kind altijd zelfgemaakte cadeautjes aan zijn vriendjes gaf. Het leven houdt ons niet voor de gek!  We laten al lang zien wie we zijn en wat we kunnen, zonder ons er bewust van te zijn! Ons Personal Brand was eigenlijk altijd al aanwezig.

Onderzoek je Talent

De kunst is om dit oorspronkelijke talent op het spoor te komen. Vraag aan je familie of vrienden  wat ze in jou waarderen en ga op zoek naar de bezigheden  waar je energie van krijgt. Vraag collega’s om feed back, ook zij geven vaak goede aanvullingen. Een leuke manier om praktisch en creatief aan de slag te gaan is het maken van een moodbord. Zoek plaatjes, advertenties en teksten die bij jou passen. Welke beelden spreken je aan? Welke woorden zeggen iets over jou? Maak er een mooi geheel van. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Blijf dicht bij de kern

Op youtube staat een interessant filmpje over de Golden Circle, dit is een zogenaamde Ted-Talk van Simon Sinek.  Het is de moeite waard om dit te bekijken. De meest succesvolle personen en bedrijven blijven dicht bij hun oorspronkelijke bedoeling. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het product, maar om datgene waarvoor ze bestemd zijn. Mensen kopen graag  dingen waarmee ze zich verwant voelen, vanwege de levensstijl of uitstraling. Sterke reclameboodschappen verwijzen vaak naar positieve waarden zoals schoonheid, avontuur, gezondheid of geluk. Dit geldt niet alleen voor grote merken, maar ook voor jouw eigen Personal Brand.

Wat is jouw droom?

Iedereen heeft een ideaal.  Waar sta jij voor? Wat is jouw droom? Misschien vind je het zelf nogal overdreven of juist een beetje gewoontjes. Laat je niet afleiden door dit soort gedachten, want als iedereen zijn unieke steentje bijdraagt,  bouwen we samen aan een betere wereld. Teken je eigen gouden cirkel: zet in het midden wat je echt echt belangrijk vindt en waarom.  Zet  in de ringen daarom heen wat jij graag wil doen en op welke manier je dit wil vormgeven. Zo maak je als het ware een klein schilderijtje met jouw belangrijkste boodschap.

Laat zien wat je kunt

Je hebt een schat van ervaringen.  Welke opleidingen, functies en taken heb je allemaal gedaan? Schrijf een aantal succeservaringen op. Hoe heb je je doelen bereikt en wat deed je om tegenslagen te overwinnen? Welke eigenschappen of vaardigheden heb je daarbij ingezet.  Soms ontdek je dingen waar je echt niet goed in bent. Geen paniek, het gaat erom dat je de juiste eigenschappen in de etalage zet, zodat anderen weten wanneer ze bij jou aan het juiste adres zijn.  Zet op een groot vel papier een tijdlijn met belangrijke gebeurtenissen in je leven. Schrijf daarboven de kwaliteiten die  hebt ingezet en vouw het als een harmonica ineen.  Zo krijg je een prachtige waaier met al je talenten.

Jouw Personal Brand

Je bent veelzijdig en uniek. Iedere loopbaanvraag draait om de vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Door op zoek te gaan naar de antwoorden, ontdek je jouw Personal Brand! De bovenstaande tips helpen je om dit  duidelijker te omschrijven en verbeelden. Zo wordt het een stuk makkelijker om werk te vinden dat bij je past in een omgeving waar jij tot je recht komt.