BLOG

In verschillende blogs kun je meer lezen over mijn werkwijze en wat dit kan betekenen voor jou. Ik werk graag met eenvoudige instrumenten die je snel inzicht geven en op weg helpen. De Talentscan en het Teamkompas die ik gebruik bij loopbaanadvies of als teamcoach zijn daar goede voorbeelden van. In de meeste trajecten draait het om een aantal kernvragen: wie ben ik, wat wil ik en hoe bereik ik dat? Zo ontwikkel je een Personal Brand Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je tegenhoudt en hoe je met stress of onzekerheid kunt omgaan. Daar kan ik je ook vanuit mijn ervaring en deskundigheid als psycholoog bij ondersteunen. Een aantal tips heb ik alvast voor je op een rij gezet. Veel leesplezier!

BLOG

Wat kun je doen om stress te overwinnen

Denk goed en voel je goed!

Gedachten zijn krachten en daarom is het belangrijk om je gedachten te onderzoeken. Is het echt waar? Kan ik er ook anders naar kijken? Draai je negatieve gevoel om en kies voor een helpende gedachte. Iedereen mag fouten maken en bij tegenslag ben je in ieder geval een ervaring rijker.

Zorg goed voor jezelf

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Neem op tijd je rust, beweeg en eet gezond. Lees een goed boek, zoek vrienden op, ga een rondje fietsen. Richt je aandacht op iets anders als je voelt dat je onrustig bent. Te lang over iets piekeren lost niets op. De Grieken zeiden het al: een gezonde geest woont in een gezond lichaam.

Verzamel goede herinneringen

Op moeilijke momenten kan je even wegdromen en een geluksmoment van toen herbeleven. Je voelt je daarna echt beter. Waar ben je trots op en welke complimentjes krijg je vaak van anderen? Schrijf het op een mooie kaart, maak een moodboard met leuke foto’s of versier een mooie steen. Geef het een zichtbare plek, zodat het een glimlach op je gezicht tovert als je ernaar kijkt.

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

We hebben allemaal wel eens een vervelende ervaring en een nare opmerking doet je letterlijk of figuurlijk in elkaar krimpen. Omdat er eerder iets fout ging, denk je dat je nu dat je iets niet kan, het toch nooit lukt of nergens goed voor is. Kruip in de huid van een verstandig of wijs mens, die je bewondert. Wat zou hij of zij tegen jou zeggen in deze situatie. Spreek jezelf toe of schrijf het op.

Kies wat bij je past

Een moeilijk of spannend gesprek? Bereid je goed voor en kies voor helpende gedachten. Ontspan door te rusten of juist iets actiefs te doen. Bel die ene vriend of vriendin en geef jezelf een kleine peptalk. Stop een positief kaartje in je zak of bij je telefoon. Wat en hoe is voor iedereen anders. Een coach kan je helpen om jouw persoonlijke handleiding te vinden.