#talentscan

 

 

Als loopbaancoach werk ik graag met de Talentscan. In korte tijd krijg je een beeld van je mogelijkheden. Dit vormt weer de basis voor de verdere gesprekken. De insteek is positief en zet aan tot het nieuwsgierig onderzoeken en uitproberen.  Hoe het werkt? Lees het verhaal van Tom.

De sneltest

Tom werkt als freelance online communicatieadviseur. Hij heeft verschillende opdrachten voor de overheid gedaan en heeft behoefte aan iets nieuws. Hij vraagt zich af hoe hij verder wil. Na het kennismakingsgesprek vult Tom een vragenlijst in met vragen over verschillende talenten, Dit kost hem ongeveer een kwartier. Wil je meer weten over deze vragenlijst, kijk dan eens op de site van mytalentbuilder. De grootste talenten van Tom blijken:  woordkunstenaar, zinzoeker, trouwe vriend en sterkte-architect

Een persoonlijke gebruiksaanwijzing

In het volgende gesprek gaan we dieper in op de verschillende talenten en hoe ze elkaar beïnvloeden. Tom is in zijn element als hij mooie teksten kan schrijven. Dit ziet hij echt als het visitekaartje voor zijn werk. Hij krijgt er energie van als hij een goed product en aflevert. Hij helpt graag mensen en vindt het belangrijk om bij te dragen aan zinvolle projecten. Ook heeft hij veel gevoel voor samenwerking en anderen nemen hem graag in vertrouwen. Dit kan ook wel eens te veel van het goede zijn. Tom merkt steeds vaker dat hij energie verliest als collega’s met hun verhaal aan zijn bureau komen. Het haalt de focus van zijn werk. Tijdens het laatste project waarin hij meedraaide, kreeg hij daar echt last van. Hij raakte te veel betrokken bij het ‘gedoe’ op de afdeling

Handige vaardigheden

Hierna hebben Tom en ik aandacht besteed aan de hefboomvaardigheden. Deze handige vaardigheden helpen je om valkuilen te overwinnen en je talenten beter tot hun recht te laten komen. Voor iemand met het talent Trouwe Vriend is het zinvol om te leren afstand te nemen en werkrelaties wat nuchterder te benaderen. Als Woordkunstenaar improviseert Tom ter plekke zijn inbreng en daardoor heeft hij soms tijd nodig om zijn gedachten te formuleren. De vaardigheid die hierbij helpt je van te voren goed voor te bereiden. Sinds Tom deze vaardigheden in de praktijk brengt gaat hij minder vaak over zijn grenzen.

De juiste context

Bij ieder talent hoort een ideale werkomgeving. Zo kwam Tom erachter dat hij als Zinzoeker het beste uit de verf komt in organisaties die aansluiten bij zijn gedrevenheid en waar hij samen met anderen zijn waarden en normen kon waar maken. In zijn geval betrof het zijn passie voor het thema ‘duurzaamheid’. Ook besloot zijn talent als Sterktearchitect bewuster in te gaan zetten om dit doel  te bereiken. Door zijn neus voor de juiste mensen op de juiste plaats, is Tom goed in staat om te netwerken en diegenen te benaderen die hem kunnen helpen bij het ontwikkelen van zijn bedrijf.

Nieuwe projecten passen als een goede jas

Met behulp van de Talentscan ontwikkelde Tom zijn persoonlijke profiel. Door zijn verschillende kwaliteiten te laten samenwerken, meer oog te hebben voor de juiste context en bewust zijn hefboomvaardigheden in te zetten, kon hij concrete doelen stellen en gerichter op zoek naar de juiste opdrachtgevers. Hij leerde daarbij ook hoe hij zijn kwaliteiten nog effectiever kon inzetten. Na een paar gesprekken had Tom genoeg bagage om zijn loopbaan een nieuwe impuls geven en nieuwe stappen te zetten met zijn bedrijf.

Meer plezier in je werk!

Iedereen is een toptalent! Investeer in datgene waar je goed in bent en ontwikkel vaardigheden die je helpen het beste uit jezelf te halen. Ben jij ook benieuwd naar jouw unieke mix van kwaliteiten? Neem contact op voor het maken van een Talentscan of meld je aan voor de cursus Talentontwikkeling.